28 Ocak 2011 Cuma

Önce Gönüllülerin Gönlünü Alın !

28 Ocak 2011 tarihinde, ulusal gazetelerin spor sayfalarında, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları açılış seromonisinin ne denli görkemli olduğunu okuduk. Gerçekten de dans gösterileriyle, ışık şovlarıyla, semazenleriyle tüm açılış görülmeye değerdi. Ancak gözden kaçan bir ayrıntı, bence tüm açılışa gölde düşürmüştür.



Turnuvada gönüllü olarak görev alan gençler, açılış törenini yerinde seyredemedi ne yazık ki. Bu haber de, gönüllülere, açılıştan yarım saat önce, cep telefonu mesajı ile bildirildi. Bu uygulamaya gerekçe olarak da 'Stadın tamamiyle dolması' gösterildi.

Mevzuyu irdelemeden önce, gönüllülerle ilgili bir anektod vermek istiyorum.




***

Tarih 5 Eylül 2010, yer Sinan Erdem Arena. Dünya Basketbol Şampiyonası son 16 maçları oynanıyor. Türkiye'nin rakibi Fransa. Tribündeki yerimizi, bizden önce oynanacak Avustralya-Litvanya maçını izlemek için erkenden aldık. Bu maç bittikten sonra, tribünler yavaş yavaş dolmaya başladı, Fransızlar da tribündeki yerlerini almaya başladılar. Bir süre sonra, maçtan hemen önce, yaklaşık 5-6 sıra önümüzde bir tartışma başladığını farkettik. Yaklaşık 4-5 Türk taraftar, elindeki biletleri göstererek bir Fransız taraftar ile tartışıyordu. Anlaşıldığı üzere, o koltuklar için alınan biletler Türk taraftarlara aitti ancak Fransızlar, yerleri orası olmamasına rağmen maçı oradan takip etmek istiyorlardı. Fransız taraftarın sesini iyiden iyiye yükseltmesi ve bir Türk taraftarı ittirmesi sonucunda, Türk taraftarlar da en yakında görev yapmakta olan gönüllüye durumu izah ettiler. Etraftakiler - ben de dahil - sinirden çılgına dönmüştü, düşünün ki kendi evimizde bir Fransız, büyük bir saygısızlık yapıyordu ve mevzuda sonuna kadar haksızdı. Gönüllü olay yerine geldi ve büyük bir soğukkanlılıkla duruma el koydu. Gayet akıcı Fransızcası ile durumu çok sakin bir şekilde kuduruk Fransız taraftarına anlattı. Adamın sesinin desibeli düştü, gönüllü güvenlik görevlilerini çağırdı ve gerekli yer değişikliği yapıldı..

***

Burada anlatılmak istenen, bu gönüllü kardeşlerimizi sanırım fazla hafife alıyoruz. Hemen hemen hepsi üniversite öğrencisi olan gönüllüler, birkaç yıl içerisinde eminim ki kendisini Erzurum'da stadyuma almayan kişiden daha kariyerli bir birey olacak. Bahsettiğim olayda duruma el koyan görevli kardeşimizin duruşu, Fransızcası ve olaya hakimiyeti de bunu gösteriyor zaten..




2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın en çok övülen tarafı, gönüllülerin mükemmel çalışmasıydı. Erzurum'da birileri bunu gözden kaçırmış sanırım. Düşünün ki, açılış seramonisinde kendilerine bir yer bile ayrılmamış ki, eğer boş yer kalırsa içeri alırız gibi bir mantık oluşmuş. Boş yer de kalmayınca, stadyumda ilk olarak yerini alması gerekenler, ne yazık ki dışarıda kalmışlar. Kaldı ki, bu arkadaşlar adları üzerinde GÖNÜLLÜlerdir, yani yaptıkları işe karşılık bekledikleri tek şey, o organizasyona dahil olmaktır. Siz de bu gönüllüleri turnuvanın en önemli gecelerinden birine dahil etmezseniz, onlar da sizi sonuna kadar protesto eder, haklarıdır da..

Gönüllüler, her büyük organizasyonun ruhudur. Erzurum'da birileri onları çok hafife almış. Bir an önce gönüllülerin gönüllerini alın ki, neredeyse yıllardır hazırlandığınız organizasyon sorunsuz bir şekilde devam etsin. Yoksa hiçbiriniz, bahsettiğim olaydaki gibi Fransızca açıklamalar yapacak kapasitede değilsiniz ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder