30 Aralık 2010 Perşembe

Trabzonspor'un Transfer Politikası: Şota Örneği

2010-2011 sezonu Ocak Ayı Transfer Sezonu'nda kadrosuna takviye yapmak isteyen, lig lideri Trabzonspor'un listesine baktığımızda, Güney Amerikalı oyuncuların çokluğunu görmekteyiz. İlk yarı devam ederken, büyük umutlarla transfer edilen Teofilo Gutierrez'in yönetimden izinsiz olarak ülkesine dönmesi sonucunda, Trabzonspor yönetimi, ileri uçta görev yapacak bir oyuncu araştırmasına başladı. Fakat kulüp yönetiinin,bu araştırma sürecinde atladığı nokta, alınacak oyuncunun ne türde bir kültürden gelidiğine dikkat etme zorunluluğudur.



Son yıllarda net olarak görülen, birkaç sıradışı örnek haricinde, ülkemize gelen Güney Amerikalı oyuncuların sürekli sorun çıkardığıdır. Trabzonspor da, bu konuda en çok çeken takımlardan biridir. Yukarıda da belirttiğim gibi, yönetimin şu an forvet aramasının sebebi, Güney Amerikalı Teofilo'nun nedensiz bir şekilde takımdan ayrılmasıdır. Ayrıca, 30 Aralık 2010 tarihinde başlayan Antalya Kampı'nın ilk gününde kampa katılmayan oyuncuların Jaja, Colman ve Alanzinho olması da, Trabzonspor yönetiminin yeni oyuncu transferinde göz önünde bulundurması gereken bir ayrıntı.



Trabzonspor tarihine baktığımızda, en başarılı yabancı oyuncunun Gürcistan patentli Şota Arveladze olduğunu görmekteyiz. Şota tabi ki çok yetenekli ve ahlaklı bir sporcu olduğu için başarılı oldu, ancak Trabzonspor özelinde başarılı olmasının en önemli sebebi, Karadeniz Kültürü'ne çok uzak olmamasıdır. Sadri Şener, bir röportajında, şu açıklamalarıyla yabancı oyuncu transferlerinde yaşadığı sıkıntıyı anlatmaya çalışmıştı :

'Yıldız sayılabilecek bir oyuncu ile anlaşıyoruz. Adam önce İstanbul'a uçuyor, orada birkaç gün kalıyor, büyük şehir örneğini görüyor. Sonra ona, İstanbul'dan daha 2 saatlik bir uçak yolculuğu ile Trabzon'a varacağımızı söylüyoruz. Orda zaten biraz bozuluyor. İstanbul'u gördükten sonra, Trabzon'daki hayat adamı kesmiyor. Bu sebepten, biz oyuncularımıza, izin günlerinde İstanbul'a gitmeleri için her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. '



İşte tam da bu noktada, Şota için Trabzon'da yaşamak gayet normal bir durum oldu. Ancak Güney Amerikalı hatta Orta Avrupalı oyuncuların Trabzon'daki hayata alışmaları gerçekten zaman alıyor.

Ligdeki konumu ve Şenol Güneş farkı ile tam bir takım olan Trabzonspor'un yeni transferinin de bu havayı bozmayacak bir isim olmasında dikkat edilmeli. Listedeki Güney Amerikalılar yerine, son günlerde adı Trabzonspor'la anılan, Liverpool'da top koşturan Sırp Jovanovic, Trabzonspor için çok daha doğru bir isim olacaktır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder