22 Aralık 2012 Cumartesi

Sözde Soru Cümleleri


Tarih, 22 Aralık 2012, günlerden Cumartesi. Kış aylarında Cumartesileri çalışmam ama haftaiçi izin kullandığım için bugün ofise gelmek durumundayım. Sabah kahvemi yapıp gazeteyi elime aldığımda gözüme takılan ilk başlık şu oldu :

 'SEN UGANDA DA MI OYNUYORSUN?'

 ' Milliyet'in haberine göre Cristiano Ronaldo, yaptığı hareketten dolayı 12 maç ceza alan Raul Meireles'i arıyor ve telefonda “Arkadaş sen Uganda da mı oynuyorsun? Orası 3. dünya ülkesi mi? Hakeme tükürmediğin görüntülerle sabitken nasıl 12 maç ceza alırsın?” diyor. '

 Milliyet, ülkenin saygın gazetelerinden. Yalan haber yapacak hali yok yani (!) Ronaldo kesinlikle Meireles'i aramış ve bu sözleri sarfetmiştir yani.. Ama eğer bu bir yalan haberse, bunu yazan arkadaşın alnından öpmek istiyorum. Ronaldo cümleye 'arkadaş' diyerek başlıyor. Tam bir Türkçe jargonu değil mi? Yazarın Portekizce'ye hakimiyeti master seviyesinde !

 Haber şöyle devam ediyor;

'...Görüntüleri uzmanlara izletecek olan Meireles haksızlığa uğradığını ispat etmeye çalışacak. Ancak bu durum Türkiye’nin ve ülke futbolununu imajını zedeleme tehlikesini de beraberinde getirecek...'

 Buyrun size medya baskısı. Ülke futbolunun imajı zedelenmesin diye o ceza kalkmalı ! Yoksa 'muhteşem' olan imajımız Allah muhafaza yerle yeksan olabilir.





 Gelin bir de şu açıdan bakalım..

 Ronaldo 'orası 3. Dünya ülkesi mi ?' diye sorarken aslında haklı. Cristiano kardeşim, bu ülkede şike yaptığı tescillenen bir başkana sahip olan futbol kulübü ceza almaz, sahaya yansımamıştır denir, o adam kulüpteki görevine 1 yıllık gözaltından sonra aynen devam eder. O kulüp de hiçbir şey olmamış gibi liglerde top koşturmaya devam eder. Yani bu olayla bizim futbol imajımıza hiçbir şey olmamıştır mesela, ama senin arkadaşın, hakeme herkesin gözü önünde hakaret etti diye ceza alınca bizim ülke imajı yerle bir olur. İnsan içine çıkacak halimiz kalmaz Avrupalarda..

***

 Ünlü bir fıkra vardır hani. Adamın evine hırsız girer, komşuları da adama yüklenir neden önlem almadı diye. Adam da 'arkadaş, -fıkradaki adam C.Ronaldo olmasın?- hırsızın hiç mi suçu yoktu !' der. Bu da aynı hesap. Ortada abartılı bir ceza olsa bile, neden kimse Meireles'i eleştirmez ? Neden Fenerbahçe Kulübü'nden 'Meireles'in yaptıklarından dolayı hakemden özür diliyoruz' açıklaması gelmez ? Şeref tribünlerinde kendilerine edilen ilk hakarette küplere binen yöneticiler, ailesi, çoluğu çocuğu olan hakeme milyonların önünde edilen hakareti neden ciddiye almaz ?

 Hepsi aslında cevabını bildiğimiz 'sözde soru cümleleri' ...

1 yorum:

  1. Meireless nereli olursa olsun, o armayı öpmesi hakeme yuvarlatılmış parmakları göstermesi falan gözümde safkan Türk'tür artık. Acilen bir isim seçip Türk vatandaşı olmalıdır. Artık bizdendir o.

    YanıtlaSil