29 Ağustos 2010 Pazar

Dünya Basketbol Şampiyonası #1. Gün

A Grubu

Avustralya: 76 - Ürdün: 75

Geçen sezon ligi dahi oynanamayan Ürdün önünde, turnuvanın önemli sürpriz adaylarından Avustralya kesin favoriydi. Fakat sahada net bir üstünlük kuramadı bir türlü Avustralyalılar. Hatta Ürdün turnuvanın ilk büyük sürprizini yapmaya çok yakındı ki son dakika içerisindeki 6 - 0'lık Avustralya serisi maçı Kangurulara getirdi. Aleks Maric'in 22 dakikada attığı 23 sayı ve David Andersen'in 22 sayı 9 ribaundluk performansı Avustralya'da, Zaid Abbaas'ın 20 sayı 10 ribaundluk performansı da Ürdün'de dikkat çeken istatistiklerdi.

Sırbistan: 94 - Angola: 44

Turnuvanın en azından benim için madalya adaylarından Sırbistan turnuvaya müthiş bir başlangıç yaptı. Rasic 22 sayıyla maçın en skorer ismi olurken Angola'nın 17 top kaybı ve ribaundlarda 49 - 25, asistlerdeyse 26 - 5'lik Sırbistan üstünlüğü farkı açıklayıcı nitelikte heralde.

Arjantin: 78 - Almanya: 74

Altın jenerasyonu için büyük ihtimalle son turnuva olan Ginobili'siz Arjantin, 2 senedir Nowitzki'siz oynamayı öğrenmeye çalışan yarım Almanya karşısında çok zorlansa da kazanmayı bildi. Delfino 27 sayıyla maçın en skoreri olurken, Cequeira kenardan gelerek yaptığı müthiş baskıyla bizdeki Sinan Güler etkisini yarattı Arjantin adına ve galibiyette büyük pay sahibi oldu.


B Grubu

Slovenya: 80 - Tunus: 56

Slovenya, Tunus'u beklenildiği gibi rahat geçerken maçın en dikkat çekeni Sloven taraftarlar oldu. Tunus için zaten hedef bir maç değildi bu ve etkili de olamadılar, Dragic'in 16, Vidmar'ın 15, Nachbar'ınsa 14 sayısı Slovenlere galibiyeti getirdi.

ABD: 106 - Hırvatistan: 78

Turnuvanın doğal favorisi ABD, Hırvatistan karşısında ilk çeyrekte oldukça zorlandı. Fakat 2. çeyrekten maçın sonuna kadar Hırvatistan'ı dağıttılar. Yıldızlardan arınmış kadrosuyla, tam bir Krzyzewski kadrosu olmuş ABD Milli Takımı. Çok Avrupalı oynuyorlar. Savunmada, daha önce onlardan pek görmediğimiz önde baskıyı prensip edinip, hızlı hücum ediyorlar. Hırvatistan karşısındaysa, Eric Gordon 16 sayı, Durant 14 sayıyla takımın en skorerleri oldular. Hırvatistan'sa ilk çeyrekte Ukic, Tomic ve Marko Tomas'la etkili oldu, fakat daha sonra onları hiç kullanamadılar, 2. çeyrekte 6 sayıda kaldıktan sonra geri dönemediler.

Brezilya: 81 - İran: 65

Maçın ağır favorisi konumundaki Brezilya zorlanmadan geçti İran'ı. Giovannoni 17 sayıyla maçın en skoreri oldu. Barbosa ve Splitter 13 sayıyla onu takip etti. İran'daysa Haddadi 16 sayı attı.


C Grubu:

Yunanistan : 89 - Çin: 81

Turnuvanın favorilerinden Yunanistan karşısında Çin'den böyle bir direnişi kimse beklemiyordu sanırım. Maçın sonuna kadar maçta kaldılar, 40 dakika boyunca yaptıkları alan savunmasından hiç vazgeçmeden çılgın mücadelelerini sürdürdüler, şans da maç boyunca yanlarındaydı ama maç sonunda biraz heyecan biraz da Yunanistan'ın kalitesi ağır bastı ve Yunanistan galibiyete ulaştı. Çin'in alan savunması karşısında Yunanistan sürekli dışarıdan hücum etti fakat maç boyunca kullandığı 39 üç sayılık atışın sadece 13'ünden skor üretebildi. Diamantidis'in 13'te 3'lük üç sayı isabeti dikkat çekiciydi. Bu kötü şut yüzdesi Çin'in maça tutunmasında önemli etkenlerden oldu, fakat yetmedi. Çin'de Yi Jianlian ve Zhizhi Wang çok etkiliydi, Yunanistan'ıysa Zisis ve Bourousis'in performansı Yunanistan'a galibiyeti getirdi.

Rusya: 75 - Porto Riko: 66

Rusya mükemmel bir savunma takımı fakat bir o kadar da sınırlı bir hücum takımı. Porto Riko'ysa aksine deli dolu hücum eden, dengesiz bir takım. Bu iki takımın mücadelesinde maç Rusya'nın istediği gibi oynandı. Porto Riko'da Barea tek başına isyan etti ve takımını sırtında taşıdı fakat Rusya'ya tek başına yetmedi. Rusya'da Monya 16 sayı, Mozgov ve Kaun 13 sayı, Ponkrashov 10 sayı 11 asistle maçı tamamladı. Porto Riko'daysa Barea 25 sayıyla maça damgasını vurdu. Milli takımımızın bugünkü rakibi olacak aynı zamanda Rusya. O maçı kazanmamız için yapmamız gereken şey oyunu bizim istediğimiz gibi oynamamız, coşkuyla oynamamız, Rusya tempoyu düşürdükçe bizim artırmamız bizi galibiyete taşıyacaktır.

Türkiye: 86 - Fildişi Sahili: 47

Dünya Şampiyonası öncesi hazırlık dönemininin devamı niteliğindeydi açıkçası bu maç bizim için. Tanjevic'in gereksiz hamleleri olmasa çok daha rahat geçecekti belki maç ama 2. çeyrekte Tanjevic'in yaptığı şovla Fildişi'ne bile farkı indirme şansı tanıdık. Kerem Gönlüm'ün 3 numarada bu takıma ne verdiğini, ne vereceğini çok merak ediyorum açıkçası. Kerem kendi pozisyonuna döndükten sonra, takım kısalınca top çalmalarla farkı tekrardan açtık. Kerem bu takım için çok önemli bir parça fakat asla 3 numarada değil. O 3 numara oynarken ondan verim alamadığımız gibi, kısa rotasyonundan bir kişiden de faydalanamıyoruz. Mesela dün Kerem kendi pozisyonuna geçtikten sonra Sinan oyuna girdi ve maça damga vurdu. 16 dakika süre aldı Sinan ve 8sayı, 4 ribaund, 4 asist, 5 top çalma, 1 blokla tamamladı maçı, kenara gelirken de kıyameti kopardı Ankara seyircisi ve iyi oyununu karşılıksız bırakmadı. Ersan 17 sayı, 8 ribaundla, Ömer Onan'sa 18 sayıyla etkili diğer oyuncularmızdı. Hidayet dün çok etkili değildi ne yazık ki. Saha içi isabeti bulamadan tamamladı maçı. Serbest atışlardan bulduğu 6 sayısının yanında 7 ribaund, 7 asist ve 4 top çalması unutulmamalı gerçi. Bir diğer kozumuz Ömer Aşık'ın serbest atışlardaki sorunu devam ediyor, bu da onu savunulması kolay bir oyuncu yapıyor açıkçası. Bu maç elbet bizim için kıstas değil, fakat bugünkü Rusya yarınki Yunanistan maçları bizim şampiyonadaki geleceğimize de direk etki yapacak. Grubu lider bitirebilirsek yolumuz gerçekten çok açık, İspanya da grubu lider bitirse fena olmaz aslında bizim için.


D Grubu

Litvanya: 92 - Yeni Zelanda: 79

Bu maçta da favori ekip Litvanya rahat bir galibiyet aldı. Litvanya adına Kleiza 27 sayıyla takımının skor yükünü taşıdı. Yeni Zelanda'daysa 37 sayı atan Kirk Penny takımının ve maçın en skoreri oldu.

Lübnan: 81 - Kanada: 71

Geçen hafta Efes Cup'ta karşılaşmıştı bu 2 takım ve kazanan yine Lübnan olmuştu bu sefer de kazanan değişmedi, Lübnan yine yaptı sürprizi. El Khatib 31, Fahed 17 sayıyla Lübnan'ı galibiyete taşıdı, Kanada'daysa Joel Anthony 17 sayıyla takımının en skoreri oldu.

Fransa: 72 - İspanya:66

Turnuvanın benim için en önemli favorisi İspanya sürpriz bir yenilgiyle başladı turnuvaya. İlk çeyrek İspanya'nın lehine bitti fakat daha sonra Fransa 2. çeyrekten itibaren müthiş bir oyun oynayarak mağlup etti İspanya'yı. Pota altını çok iyi kapattılar ve İspanya'nın uzunlarına hiç şans tanımadılar, İspanya'da Navarro'nun 17, Rudy Fernandez'in 13 sayısı takımının maçı kazanmasına yetmedi. Fransa, Gelabale'in 16, Batum'un 14, Albicy'nin 13, Koffi'nin de 11 sayısıyla çok zor bir maçı kazandı ve çok önemli bir galibiyet aldı. İspanya büyük turnuvalara mağlubiyetle başlamayı adet haline getirdi gibi oldu artık. Geçen sene Avrupa Şampiyonası'nda ilk maçta Sırbistan'a kaybedip ardından şampiyonluğa yürüdüler. Bu yaz başında futbolda Dünya Kupası'nda İsviçre'ye kaybedip yine şampiyon oldular. Bakalım bu sefer başarabilecekler mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder