25 Ağustos 2010 Çarşamba

Gazetecilik(!)

Bugün, Milliyet gazetesinin internet sitesinde bir haber vardı. Haberde Galatasaray'ın Avrupa Ligi Play Off turundaki rakibi Karpaty Lviv'in tesislerine gidildiği, tesislerin durumunun içler acısı durumda olduğu "Tabelası bile olmayan tesislerin duvarları boyasız, yemekhanesi dökülüyor, etraf çöp yığınlarıyla dolu.", "Şehir merkezinden 25 km uzaklıktaki tesisi bulmak hiç de kolay olmadı. Önünden 3 kez geçmemize karşın ne bir tebala ne de bir yazı göremedik.", "Oyuncuların konakladığı binanın badanasız ve dökülmüş duvarları, birikmiş çöp yığınları, köy kahvesinden farklı olmayan yemekhane, oyuncuların ve teknik kadronun antrenman malzemelerinin özensiz şekilde asılması hemen gözümüze çarptı. Özetle gördüklerimiz bir futbol takımının tesislerinden çok orta okul ve liseli öğrencilerin yatılı okulunu andırıyordu." sözleriyle anlatılıyor, hatta alttaki fotoğrafla da belgelenmeye çalışılıyordu. Bu da haberin linki, http://www.milliyet.com.tr/iste-karpaty-/spor/haberdetay/25.08.2010/1280667/default.htm



Ancak gerçek kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Karpaty Lviv takımının resmi internet sitesi olan http://www.fckarpaty.lviv.ua/en/page90.html adresindeki fotoğraflardan da görülebildiği gibi, tesislerin durumu sıradan bir Ukrayna takımı için gayet donanımlı ve hiç de acınacak halde değil.

Bu haberin yapılış amacını bulmak için alem-i cihan olmanın gereği yok. Galatasaray'ın Ukrayna temsilcisine elenmesi halinde, "işte böyle sıradan, doğru dürüst antreman sahası bile olmayan, etrafı çöp kokan tesislerde çalışan bir takıma elendi Galatasaray" haberini yapmak ya da bir önceki haberi okuyan insanlarda böyle bir izlenim bırakmak. Zaten çalkantılı günler geçiren Galatasaray'ı daha kötü duruma düşürmek, alay konusu yapmaya çalışmak.

Haber, gerçek ortaya çıktıktan sonra apar topar sitenin anasayfasından kaldırılmış. Ancak insan düşünmeden edemiyor. 21. yüzyılda, insanların dünyanın öbür ucuna bir "tık" ötede olduğu bir devirde nasıl böyle ucuz bir haber yapılmaya cesaret ediliyor ve bu haberi yapanlar gazetecilik etiğinden bu kadar uzak olmayı nasıl başarabiliyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder