5 Ekim 2010 Salı

Genç Oyuncu Anlayışımız

Geçtiğimiz hafta Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda oynanan Trabzonspor - Beşiktaş maçının tek golünü atan Trabzonsporlu Mustafa Yumlu, geçen haftaya damgasını vurdu. Birçok köşe yazarı ve yorumcu, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş'i bu kararından dolayı tebrik etti. Kendi adıma, sürekli oynamayan bir oyuncuyu böylesine kritik bir karşılaşmada oynatma cesaretinden dolayı Şenol Güneş'i ben de takdir ediyorum. Ancak birçok yorumcunun asıl takdir ettiği durum, Mustafa gibi genç (!) bir oyuncuya şans verilmesiydi. Ntv Spor kanalının yorumcularından eski milli futbolcu Sergen Yalçın da, programın başlamasıyla, şu cümleyi kurdu :

' - Bu genç arkadaşımıza şans verdiği için Şenol Güneş'i tebrik ediyorum. '



Aslında Mustafa özelinden görebileceğimiz durum, ülkedeki genç oyuncu algısının bir özetidir. Çünkü Mustafa Yumlu'nun doğum tarihi 25 Eylül 1987'dir. Yani kendisi 23 yaşındadır. Avrupa'daki genç oyuncu algısını birçok örnekler gösterebiliriz. Ancak ben, geçen hafta, ülkemiz açısından da önem taşıyan Rubin Kazan - Barcelona maçında dikkatimi çeken bir oyuncu özelinden bir örnek vermek istiyorum. Barça'da bu maçta, sakatlığından dolayı Messi yedek sırasındaydı. 4-3-3 sistemi ile oynayan Barça'nın o bölgede kullandığı bir diğer isim Pedro idi. Özellikle önce Henry, daha sonra da İbra'nın takımdan ayrılmasından sonra sorumlulukları çok arttı Pedro'nun. 1-1'lik sonuca rağmen, takımının en iyi oyuncularındandı Pedro, Mustafa'dan bahsedince dönemin 87'lilerinden aklıma ilk o geldi. Gelin Pedro'nun kariyerine bir göz atalım..



Pedro, Mustafa'dan sadece 2 ay büyük. 28 Temmuz 1987 doğumlu. 2008 yılından beri A takımda forma giyiyor. Barcelona formasıyla kazandığı başarılar arasında, 2 İspanya ligi şampiyonluğu, 2 İspanya Kupası, 1 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 Süper kupa şampiyonluğu gibi zaferler var. Pedro'ya İspanya'da kimse 'genç futbolcu' muamelesi yapmaz. Uluslararası arenada, genç oyuncu, henüz alt yapıdan bir üst takıma yükselmiş oyuncular için kullanılır. Bu da U17 takımlarını henüz aşmış, 18 yaş civarındaki oyuncular olarak belirtilir. Ancak ülkemizde alt yapılara o kadar az önem veriliyor ki, genç oyunculara o kadar az şans veriliyor ki, 23 yaşındaki bir oyuncunun genç bir oyuncu olarak lanse edilmesi çok normal.

Biz ki, 25 yaşında kadar, Semih Şentürk'e 'genç Semih' olarak seslenmişiz, yani Mustafa'nın hali hazırda 2 senesi daha var..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder