20 Mayıs 2010 Perşembe

3 Büyüklere Timsah Tokatı / 2009-2010 Sezonu Analizi

2009-2010 sezonu, tam anlamıyla tarihe geçecek bir sezon olarak akıllarda yer edecek. Yarım yüzyılı aşmış bir tarihi olan ligimizin artık 5 büyüğü var ! Bursaspor, tam bir Anadolu ihtilali yaparak, milyon euroları etrafa saçan 3 büyüklere tam anlamıyla futbol dersi verdi. Başarının paradan değil, takım olmaktan geçtiğini hepimizin yüzüne vurmuş oldu böylece.

Buyurun, ligimizin 'en'lerine şöyle bir bakalım ..

Sezonun Takımı : Bursaspor

Transfermarkt'a göre 129 milyon euro'luk Galatasaray'ı , 113 milyon euro'luk Fenerbahçe'yi ve 88 milyon euro'luk Beşiktaş'ı; 29 milyon euro değerinde bir takımla geçmişlerdir. Ama altını çizmemiz gereken nokta, takım olmalarıdır sanırım. Ertuğrul Sağlam önderliğinde, 'Çanakkale Geçilmez'i oynamadan, kendine güvenerek, akıllı bir oyun tatiktiğiyle tüm rakiplerini alt edip, ülkede futbol devrimine imza atmışlardır.



Sezonun Teknik Direktörü : Ertuğrul Sağlam

Bence geçtiğimiz yılın da en başarılı teknik direktörüdür. Geçen yıl, onun kurduğu Beşiktaş kadrosu şampiyon olmuştur. Yani son 2 sezonda 2 şampiyonluğun mimarıdır. Centilmen kişiliği ile 7'den 70'e herkesin sempatisini kazanmıştır. Ayrıca genö oyunculara verdiği önem, takdire şayandır. Bu hareketi, takımın zirveden kopması üzerine falan da yapmamıştır, en kritik maçlarda bile, yıldız transferleri Zapo'yu kesip, yerine genö oyunculara şans vermesi, bunun en büyük göstergesidir.



Sezonun Futbolcusu : Ozan İpek

Daha 2 sezon önce Kahramanmaraşspor forması ile şampiyonluk yaşadığında, sadece 2 yıl sonra Turkcell Süper Lig'in şampiyonlarından olacağı aklına gelmiş midir acaba ? Basamakları teker teker aşarak bu günkü yerine ulaştı. 22 Şubat'da oynanan Fenerbahçe-Bursaspor maçında 6 dakikada attığı 2 golle ülkenin gündemine oturdu. Belki de o gün, 3-2'lik galibiyet üzerine, Bursalılar şampiyonluğa inanmaya başladılar.



Sezonun Hayal Kırıklığı : Galatasaray

Yıldız transferlerinden sonra, tüm taraftarların beklentisi inanılmaz arttı doğal olarak. Bu transferlerin Frank Rijkaard hamurunda yoğurulacağını da düşündüğümüzde, Galatasaray, ligin doğal favorisi haline gelmişti. Sezon başındaki performansları da, beklentiler seviyesindeydi, ancak gel gelelim, Galatasaray'ın kronik hastalığı olan Saraçoğlu deplasmanından sonra rüzgar ters döndü, üzerine gereksiz şekilde yapılan devre arası operasyonu sonucu, takım ligi ancak 3. bitirebildi.



Sezonun Olayı: Fenerbahçe'nin Şampiyonluk Kutlamaları

Günah keçisi arayan bünyeler, bu olay sonrası suçluyu buldular: Zavallı anonsçu. Tribünden birinin yanlış bilgi vermesi sonucu, olaylar çorap söküğü gibi yaşandı, Kadıköy adeta yerle bir oldu. Gerçek suçlular mı ? Onlar Gündemi değiştirmeye aynen devam ediyorlar..

Sezonun Etkili Elemanı: Trabzonspor

Önce Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'yi yenerek kupaya ulaşmış, daha sonra, ligin 34. haftasında yine Fenerbahçe'yle berabere kalarak, onları şampiyonluktan etmişlerdir. Sadece 2 maçla, tüm zirveyi etkilemişler, gerçek profesyonelliğin nasıl bir şey olduğunu cümle aleme göstermişlerdir.



Sezonun Centilmeni: Rüştü Reçber

Denizli, Atatürk Stadı'nda oynanan Denizlispor-Beşiktaş maçı sırasında, hakem Abdullah Yılmaz'a, hatalı karar verdiğini hatırlatıp, topun kendinden çıktığını söylemesi, bu coğrafyalarda sıradışı bir harekettir. Umarım onun gibiler başımızdan eksik olmaz . Uğur Meleke'nin de dediği gibi, Ne Maradona gibi çalım atmak, ne de Messi gibi hızlı olmak, önce Rüştü gibi centilmen olmak isterdim herhalde..



Sezonun Anlaşılmazı: Ankaraspor'un Düşürülmesi

Halen, düşürülmesini kimse tam olarak açıklayamıyor. Benim kişisel fikrim ise, Gökçek'lerin, taraftar gücü olan Ankaragücü'ne tamamen konsantre olmak için, diğer piyon takımı dışarıda bırakma oyunuydu bu. İyi de çalıştı, biz kuş beyinliler de 2 günde unuttu bu olayı.

Sezonun En Başarılı 11'i

Onur Kıvrak
Ali Tandoğan-Ömer E.- Lugano-Cale
Volkan Şen-Arda Turan-Alex de Souza-Ozan İpek
Makukula-J. Cesar

Teknik Direktör: Ertuğurul Sağlam - Abdullah Avcı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder