1 Mayıs 2010 Cumartesi

Dönüm Noktaları: Meazza'nın Zor Anı

Yıl 1938. Dünya, günümüzde de olduğu gibi Dünya Kupası'na kilitlenmişti.




Dünya siyaseti karışıktı, savaşlar devam ediyordu. Alman diktatör Hitler her şeyini Yahudi avlamaya veriyordu. İspanya'da ise Franco mezalimi devam ediyordu. Vatikan bile korkusundan onun varlığını kabul ediyordu. Yaratanın en yakınları bile yaratılandan korkar olmuştu yani. Tabi ki bu durumlar, yaz aylarında kimsenin umrunda değildi. Toplumların afyonlarınından futbol, yine devreye girmişti, tüm dünya, Fransa'daki Dünya Kupası'na kilitlenmişti.



En unutulmaz an ise yarı final maçında gerçekleşti. İtalya ile Brazilya karşılaşıyordu.

Maçık ilk yarısı oynanırken bir pozisyonda İtalyan forvet Piola, tipik İtalyan aktörlüğünü göstererek kendini yere attı. İsveçli hakem de kıtadaşının bu hareketine jestle karşılık verip, penaltıyı verdi. Brezilyalılar çıldırmıştı, ancak alışkındılar tabi ki.

Topun başına, şimdilerde de adını çokça andığımız Guiseppe Meazza geçti. Dönemin en klas oyuncularındandı. Tipik bir İtalyandı. Bir aktör edasıyla topun başına geçti. Karşısındaki Brezilyalı kaleci Walter de penaltı kurtarmasıyla ünlüydü, ancak bu İtalyanların özgüvenini yerle yeksan edecek bir etken değildi tabi ki.



Meazza topu noktaya yerleştirdi ve gerildi. Tam topa vuracağı sırada onun o karizmasını yok edecek bir şey oldu. Topa hamle yapacakken, şortu yere düştü Meazza'nın. Tüm tribünler şok olmuştu, resmen ölüm sesliği hakim olmuştu. Ancak Meazza, tam bir profesyonel gibi bir eliyle şortunu yakaladı ve gülmekten katılmakta olan kaleciyi avladı. Bu gol de İtalyanlara final kapsını açacaktı, finali de kazanacak olan İtalyanlar belki de bu golle kupaya ulaşmış oldular..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder